Dnes se spolu podíváme na téma, jakým jsou banketové stoly. Pro osoby, které se s tímto pojmem dříve nesetkali, bude snadnější na začátek vysvětlit, co vlastně znamená slovo banket a v jakých situacích se s ním můžeme setkat. Vrhněme se tedy do toho. S pojmem banket a nebo banketové stoly se můžeme nejčastěji setkat v gastronomii. Slovo banket totiž označuje velkou společenskou událost, na které se nachází hostina s tabulí nabízených pokrmů. Banketové stoly jsou potom speciálního typu stoly, které se jsou seřazeny určitým způsobem a na kterých se nachází různé druhy pokrmů. Většinou s tabulí, o jaký pokrm se vlastně jedná. Jestliže Vás se chcete dovědět více o banketech a banketových stolech, srdečně Vás zveme k přečtení následujícího článku.
Banketové stoly – jak jsou uspořádané
Banketové stoly mají předem velice důkladně promyšlené pořadí a jsou většinou sestaveny podle nabízeného menu. Obsluhují je číšníci, kteří nám podávají připravené jídlo. Pořadí banketových stolů se většinou skládá z předkrmu, polévky a hlavního chodu. Tyto pokrmy jsou servírované po sobě a host si mezi nimi nevybírá. Aperitiv se podává ještě před zasednutí ke stolu a pokud jste osobou, která kouří, je dobré mít na paměti, že kouření je povoleno teprve po podání kávy.
Zasedací pořádek banketu a banketové stoly
Zasedací pořádek na banketu je předem stanoven, pořadatel většinou sedí v čele stolu a naproti němu je posazen nejvýznamnější host. Banketové stoly potom obsahují cedulky, na kterých je napsán název pokrmu, datum a jméno hostiele.